Turist information

Helsingborg

Helsingborg är unikt placerad i den smalaste delen av Öresund.

Koppla av på de kilometer-långa sandstränderna, eller plaska runt i ett av de tre utomhusbaden. Ta in den vackra stadskärnan med dess medeltida byggnader, majestätiska boulevarder, färgstarka affärsgator och internationellt erkända kulturinstitutioner som konserthuset, stadsteatern och Dunkers kulturcentrum.

Helsingborg ligger mitt i Sveriges skafferi. Fisk och skaldjur är färska från havet, och de bördiga slätterna ger spannmål, grönsaker, kött och mejeriprodukter. Det är inte konstigt att Helsingborg har fler matställen än de flesta svenska städer, med ett utbud som inkluderar allt från prisbelönta gourmetrestauranger vid havet till prisvärda falafel ställen i de livliga södra delarna. Om du tror att livskvaliteten handlar om att lägga till lite extra krydda kommer du inte bli besviken. Helsingborg är full av lokala hantverkare som specialiserar sig på nöjen för gommen. Staden ståtar med en prisbelönt chocolateria och en lakritsfabrik för exklusiva smaklökar.

När du har gjort staden och dess attraktioner, finns det alla typer av utomhusaktiviteter att välja mellan i närheten. Sofieros slott och trädgård, Fredrikdals friluftsmuseum, botaniska trädgården och stadens många parker bjuder på pittoreska naturupplevelser. Vandra bland vackra blomsterträdgårdar, labyrintiska grusvandringar och välklippta häckar, eller bege dig till de djupa ravinerna och vidsträckta ängarna.

Längtar du efter äventyr? Du är inte långt från Kullabergs naturreservat och Söderåsens nationalpark som lockar djärva klättrare, dykare och kanotister – och är utmärkta platser för lugna promenader i orörd natur.

Du kan gå från söder till norra delen av staden på bara 20 minuter. Och stränderna är bara ett stenkast från centrum. Danmark ligger bara en tjugo minuters båtresa bort och du är en kort bil, buss, tåg eller cykeltur bort från vilda naturen.

Välkommen till Helsingborg!

 

Slott, trädgårdar, djur eller museer?
Helsingborg erbjuder massor av aktiviteter och attraktioner-historiska monument, exotiska djur och fantastisk natur. Du kan delta i en konsert, besöka Fredriks Dals frilufts Museum och besöka utställningarna på Dunkers kultur hus.

Shopping
Inget besök är komplett utan en stor shoppingrunda och din resväska full av fynd. Helsingborg erbjuder shopping för alla smaker och budgetar. I staden kan du hitta både High Street mode och lyxmärken. Det finns gott om restauranger och mysiga kaféer i hela staden. Strax norr om staden hittar du Väla köpcentrum.

Se visithelsingborg.se för specificerat upplysning på vad man kan göra och se.

 

5 populära attraktioner
Läs mer.

 

 

 

 

 

En dag utomlands

Läs mer

 

 

 

 

Helsingör

På den danska sidan av Öresund hittar du vår tvillingstad Elsinore. Det är en liten dansk stad med en gammal och intressant historia. En promenad runt i centrum med mycket trevliga gamla hus, mysiga Lanes rekommenderas starkt.

Sevärdheter
Kronborg slott är ett måste med sin anslutning till Hamlet. På väg till Kronborgs slott ska du stanna till vid det spännande Sjöfartsmuseet M/S museet för Sjöfart. Du måste se upp så du inte missar det eftersom det är under jord.

Shopping
Den största shopping gatan passerar genom stadens centrum. Hela centrum är en gångyta. Vänligen kontrollera visit-helsingoer-dk för mer information.

Färje trafik
Mellan de två städerna finns en färjetrafik som avgår var 15:e minut från Helsingborg C. Du kan köpa biljetter på färjeterminalen. Överfarten tar ca 20 minuter, och det är tillräckligt med tid för en trevlig lunch på färjan.
Viktigt meddelande! När du reser mellan Sverige och Danmark måste alla alltid ha med sig ett pass eller ett EU-ID-kort.

 

10 Restaurants
Helsingborg erbjuder ett varierat utbud av restauranger, tapas, fina middagar eller hamburgare; vad önskar du?
Läs mer

 

 

 

 

Läs mer om staden

Stadskarta